FAQ over mijn sieraden..

Wat is Electroforming?
In het Engels noemen ze het ‘electroforming’. Deze term gebruik ik ook het liefst omdat “verkoperen” in het Nederlands naar mijn mening niet alles dekt. Natuurlijk worden de objecten verkoperd, maar door het spelen met de ampères kan het koper ook meer zijn eigen weg gaan en zgn groeien door de elektrodepositie. Hier een overzicht van het proces (incl typefout 😉 wie vindt hem )

verkoperen

Geeft koper niet heel erg af op je huid?
Koper kan afgeven, dat hang o.a. af van de pH-waarde van je huid. Koper kan dof of donker worden, je huid kan een licht groene afdruk krijgen. Met wat zeep is je huid zo weer schoon. Wil je het afgeven voorkomen dan kun je het gedeelte wat je huid raakt (bijv. binnenkant van een ring) aflakken met transparante nagellak. Koper kun je op meerdere manieren reinigen.

Hoe houd ik mijn sieraad schoon?
Er zijn speciale koperpoets-middelen te koop maar het kan eenvoudiger; Met azijn of citroen en wat zout.  Wrijf je sieraad daarmee in, laat kort intrekken en wrijf het daarna droog. Pas wel op met (half)edelstenen, die zijn niet allemaal bestand tegen de zuren!
Draag je je sieraad een tijdje niet, bewaar het dan in een plastic zakje. (Zo komt er minder snel aanslag op)

Heeft koper speciale eigenschappen?
Koper is een metaal met het symbool Cu uit het periodieke systeem dat tot het element water behoort en verbonden is met de planeet Venus. In de mythologie en alchemie wordt koper vaak geassocieerd met de godin Aphrodite vanwege de mooie glans. Al in deze verre oudheid werd een geneeskrachtige werking toegekend aan dit metaal. Hippocrates gebruikte de koper voor de kiemdodende werking en doorbloeding bevorderende eigenschappen, maar ook tegen zweren en spataderen. Een paar honderd jaar later beschreef Paracelsus de positieve beïnvloeding door koper voor de psyche. Koper en gezondheid worden dus al duizenden jaren aan elkaar gelinkt vanwege heel diverse positieve effecten. Wetenschappers vermoeden, dat koper ook het algehele gezondheidsniveau van de mens kan verhogen. Ook in de Ayurveda worden koperen voorwerpen en sieraden gebruikt o.a om de dosha’s te balanceren.

Welke werking heeft de edelsteen in mijn sieraad?
Wil je meer weten over edelstenen dan is er op internet veel over te vinden. De site edelstenenenmineralen.nl  is bijvoorbeeld erg uitgebreid.

Is electroforming giftig?
Bij electroforming wordt er gebruik gemaakt van koper electrolyte voor het “bad”. De dampen zijn ongevaarlijk. Het is alleen schadelijk wanneer het in het drinkwater terecht komt. Om dit te voorkomen, spoel ik alle items die uit het bad komen eerst met baking soda (dit neutraliseert het zuur) waarna ik het schoonspoel met water wat ik opvang. Dit water gaat voor de zekerheid ook naar het chemisch afval. Het bad zelf gaat heel lang mee, er hoeft dus niet voor ieder bad nieuwe electrolyte aangeschaft te worden.

Meer vragen? stel ze gerust; info@kalasa.nl

foto door Ruud van der Graaf
foto door Ruud van der Graaf

 

Geef een reactie